Green Energy

Despre energie, tipuri si surse de energie

Ce ar fi viata noastra fara energie?

Pentru a fi in lucru, in actiune, in miscare orice sistem (tehnic, natural, biologic etc.) trebuie sa utilizeze energie, o anumita forma de energie. Apropo, stiati ca termenul de energie provine din greaca veche si inseamna “activitate”, “in lucru”? Asadar, pentru a ne misca avem nevoie de energie. Masina poate circula numai daca este alimentata cu energie. Apa se incalzeste numai daca primeste energie. Planta nu se dezvolta fara energie, iar pestele inoata doar consumand energie. Desi termenul de energie este foarte utilizat, el este inca destul de putin inteles si definit. Stiinta face mereu noi descoperiri in domeniu, unele anuleaza anumite explicatii, altele vin sa imbunatateasca sau sa completeze teoriile existente. Cert este ca domeniul energiei este intr-o continua evolutie.

 

energie verde, energia eoliana, energia apeiSe spune ca cea mai des intalnita definitie a  energiei este cea care interpreteaza energia drept  o masura a miscarii materiei. Nu am facut o  verificare a afirmatiei si o luam ca atare, mai ales  ca pare a fi logica. Dar cum domeniul energiei este  foarte complex si divers, la fel sunt si semnificatiile  atribuite termenului de energie. Astfel, exista  definiri ale energiei din punct de vedere stiintific,  filosofic, dar si spiritual. Fiecare din noi foloseste  acasa, in mod concret, energiile descoperite si  fundamentate de stiinta, precum energia electrica  si energia termica. Este adevarat ca in viata  noastra avem de-a face si cu energiile spirituale,  afective si emotionale, dar ele nu fac obiectul  acestui microarticol, multumindu-ne doar a le trece in revista.

Omul obisnuit foloseste, cel mai adesea in activitatea sa profesionala si personala, energia electrica si energia termica. Cele doua forme “materiale” ale energiei pot fi insa produse pe cai si prin metode diferite, unele mai primitive si mai poluante, altele mai moderne si mai putin sau deloc poluante.

Societatea zilelor noastre se mai bazeaza inca pe sursele organice de energie precum carbunele, petrolul si gazele naturale. Dar aceste surse primitive sunt extrem de limitate si epuizabile. Mai mult decat atat sunt si foarte poluante, extragerea si prelucrarea lor producand ample dezechilibre ale ecosistemului, cu consecinte ireversibile pentru siguranta habitatului uman.

In aceste conditii, oamenii de stiinta au inteles ca e timpul sa treaca la urmatorul nivel si si-au propus cautarea si utilizarea de noi surse de energie din care sa produca energia electrica si pe cea termica necesare functionarii si dezvoltarii durabile a societatii umane. Succesul oamenilor de stiinta nu s-a lasat prea mult asteptat, desi mai are multe laturi de slefuit si perfectionat. Asadar, succesul de etapa, aspiratiile de viitor ale cercetatorilor, precum si indemnul la responsabilitate sociala au fost denumite generic “energie verde“.

Sinteza tuturor surselor de energie verde:

 

  • • hidroenergia sau energia apei (a raurilor, cascadelor, a valurilor, a ploii etc.). In acest domeniu, hidrocentralele sunt, la aceasta data, principalele fabrici de energie, care produc o conversie a hidroenergiei in energie electrica sau termica. Acestea pot obtine mari cantitati de energie, dar ele sunt influentate de nivelul precipitatiilor si de debitul cursurilor de apa. Omul este o fiinta cu imaginatie, ratiune si creativitate, dar si cu nevoi de siguranta. Asa ca a cautat noi surse de energie verde si a descoperit apa termala. Astazi se poate folosi apa termala pentru incalzire sau aburii apei termale pentru productia de electricitate. Centrale specializate in acest sens se intalnesc in Italia, Japonia si California. In Franta, inca din 1966, functioneaza o centrala mareeomotrica, ce foloseste forta mareelor pentru a obtine energie. Iar Japonia dezvolta tehnologii, care sa obtina energie din forta valurilor prin intermediul unor dispozitive plutitoare. De asemenea, se incearca folosirea energiei termice a oceanelor. Cu ajutorul unor tehnologii avansate se capteaza apa calda dintr-o zona superioara a oceanului si cu ajutorul amoniacului se antreneaza o turbina in deplasarea sa spre o zona cu apa rece. Printr-o astfel de metoda se poate produce energie cu o putere de 200 MW.
  • • fotoenergia sau energia solara, provenita de la razele soarelui. Aceasta forma de energie este captata cu ajutorul panourilor solare, dar metoda are un mare handicap intrucat conversia energiei solare in caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90%. In plus energia solara nu poate fi captata decat in timpul zilei si din aceasta cauza ea trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii. In viitor se doreste captarea energiei solare din spatiu si transmiterea acesteia pe pamant prin intermediul microundelor. Proiectul indraznet este initiat prin parteneriat Boeing-NASA, se intinde pe 100 km patrati si poate furniza o putere de 10.000 MW.
  • • energia eoliana, furnizata de curentii de aer de la suprafata pamantului. Teoretic s-a calculat ca acesti curenti produc anual o energie de 200 de ori mai mare decat necesarul mondial. Dezavantajul este acela ca pentru captarea acestei surse de energie este nevoie de eoliene foarte mari. Totusi domeniul energiei eoliene a inregistrat, in ultima vreme, o puternica si ampla dezvoltare.
  • • geoenergia sau energia termica a pamantului. Tehnologii specializate capteaza energia termica a pamantului si o transforma in energie termica pentru uzul casnic sau industrial.

 

Omul este inventiv si creativ. Cu siguranta va descoperi in curand noi si noi surse de energie verde. De pilda, mai nou sunt tehnologii care transforma gravitatia sau miscarea omului in energie electrica.

O forma moderna si aparte de energie este energia nucleara. Dar aceasta forma de energie nu poate fi inca incadrata in categoria energiilor verzi, datorita modului destul de poluant si riscant in care este obtinuta.

Energia nucleara se produce in doua modalitati si anume: prin fisiune sau prin fuziune nucleara. In cadrul fisiunii sunt folositi atomi grei, precum uraniul, care se dezintegreaza si produce o mare cantitate de energie. Metoda este insa una poluanta intrucat reziduurile ramase sunt radioactive si nocive si necesita conditii speciale de depozitare, care sunt si foarte costisitoare.

In cadrul fuziunii nucleare se folosesc atomi usori precum hidrogenul. Sunt folositi, de regula, izotopii hidrogenului, deuteriul si tritiul. Si prin aceasta metoda se poate obtine o cantitate foarte mare de energie, dar prezinta dezavantajul ca este foarte instabila. Totusi metoda are si niste avantaje precum: hidrogenul este prezent in cantitati mari, nu este poluant, este reciclabil si poate fi stocat mai eficient.

Oricare ar fi sursa de energie prin care omenirea isi produce energia electrica, termica sau de alta natura necesara asigurarii functionarii si dezvoltarii societatii, un lucru este cert: consumul responsabil de energie este unul din factorii fundamentali ce asigura dezvoltarea durabila a speciei umane.